Unngå en for lang periode med dårlig søvn

Det er noe man bør prioritere. For det å sove dårlig kan ha ekstremt mange dårlige effekter for din helse, og også hvordan du føler deg rent mentalt sett. Går det for lenge med dårlig søvn vil du til slutt ikke fungere like godt som et menneske slik du har gjort før. 

Om det er sånn at du for eksempel trenger en ny seng, eller om det er andre botemiddel å vende seg til, så bør du teste alt. Her har vi i det minste samlet noen tips for deg, slik at du kanskje for en bedre søvn på natten.

Forsøk å holde deg til en rutine

– Hold rommet fritt for rot og ting som kan plage deg. Sørg for at du har riktig madrass og sengetøy for dine behov. Feil madrass kan føre til muskel- og skjelettplager og søvnforstyrrelser.

– Bruk soverommet kun til å sove og sex. Unngå å bruke sengen til å se på TV, spise, jobbe eller annen aktivitet. Hvis du er en av de mange som liker å bruke sengen til å lese om natten, bør du kun lese bøker som gir deg glede.

– Terapeuter bruker ofte “avspenningsapparater” som en del av en behandlingsplan for søvnløshet. Med denne metoden, gjennom “apparat”, blir folk “koblet” til sovesengen. Hvis du opplever at du ikke klarer å sove, gå ut av sengen og gå til et annet rom, slik at du bare forbinder søvn med sengen og ikke blinkingen.

– Lag en vanlig syklus (plan) for å sove og holde seg våken. Kroppen din vil lære å stille inn sin egen interne klokke til timeplanen din, og til slutt vil den interne senderen din reagere, slik at du kan føle deg søvnig på et bestemt tidspunkt og våkne til et annet tidspunkt. En god måte å starte dette på er å begynne å våkne til samme tid hver morgen, også i helgene.

– Uansett hvor «fristende» det måtte være, kan en ettermiddagslur gjøre det vanskelig å sovne om natten. “Ekstra” søvn i helgen kan også forstyrre søvnplanen din og skape søvnløshet midt i uken.

– Begrens koffeinforbruket på ettermiddagen og kvelden. Husk at å spise sjokolade, drikke kakao og coca-cola også er kilder til koffein.

Noen gode knep

– Ikke drikk noen alkoholholdige drikker noen timer før du legger deg. Overdrevent inntak av alkohol i løpet av dagen kan også forstyrre søvnsystemet og føre til utilfredsstillende søvn. Røyking kan også forverre søvnen.

– Å trene i løpet av dagen er bra for å holde deg i form, men ikke driv med hard trening før du legger deg.

– Å spise tungt om kvelden eller spise rett før du legger deg kan forstyrre søvnen. Det er noe du generelt bør unngå

– Lag et «triks» om kvelden, rett før sengetid. Prøv å frigjøre tankene dine fra tyngende tanker og prøv å fordype deg i behagelige avslappende tanker, eller prøv å lese en bok som inneholder lykke, lytt til avslappende musikk eller se en hyggelig film. Det kan hjelpe mye.